Оцінка екологічного стану басейну Дону за європейськими підходами

опубліковано 21.07.2021 15:54

Невід’ємною складовою частиною Планів управління річковими басейнами, що наразі розробляються Держводагентством, є встановлення екологічного стану масивів поверхневих вод.

У басейні Дону  вперше була апробована система оцінки екологічного стану вод відповідно до вимог ВРД ЄС.

На черговому засіданні Робочої групиз питань моніторингу вод  представлено та обговорено результати і ме тодичні особливості визначення екологічного стану масивів поверхневих вод району басейну річки Дон.

Класифікаційні таблиці, розроблені Координатором проектів ОБСЄ в Україні, були налаштовані до умов басейну Дону спеціалістами Інституту гідробіології НАНУ та Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАНУ. Верифікація результатів виконана на основі багаторічного масиву  спостережень .

До активного обговорення долучились представники Українського гідрометцентру, досвічені експерти Міжнародної комісії із захисту річки Дунай та представники басейнових управлінь водних ресурсів.

Оцінка екологічного стану вод виконана для 114 масивів поверхневих вод (МПВ), серед яких для 33 МПВ  - за даними моніторингу, для 81 МПВ – на підставі агрегації.

Попередньо отримані результати:

«Добрий» стан/потенціал відзначено  у 2 МПВ - р. Сіверський Донець, Печенізьке водосховище,  с.Печеніги та р. Вовча, с.Землянки, кордон з РФ;

«Задовільний» стан спостерігався у 109 МПВ;

 «Поганий» стан мали  3-и МПВ . серед яких р. Уди, гирло, с. Есхар; р. Кривий Торець, нижче фенольного заводу, м. Торецьк та  у 1 МПВ UA_M6.5.1_0072 – на підставі агрегації.

«Поганий» екологічний стан вказаних МПВ повністю кореспондується з антропогенними навантаженнями, визначеними у процесі оцінювання ризиків.

Додатково нагадаємо, що з 2019 року в Україні запроваджено новий Порядок здійснення державного моніторингу вод та повністю приведено його до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС.