На Львівщині стартував проєкт з відновлення малої річки

опубліковано 30.08.2022 16:45

На Львівщині стартував проєкт «Відновлення екосистеми малої річки – шлях до перспективного розвитку громади та добробуту місцевого населення».
 
Реалізація цього проєкту, який спрямований на підвищення спроможності місцевих громад впроваджувати природоорієнтовані рішення для адаптації до зміни клімату, дасть можливість громадам розпочати складний комплексний процес екологічного відновлення річки, яка може стати «природнім магнітом» і потужним рекреаційним елементом не тільки для місцевих мешканців, а й для багатьох українців з різних куточків нашої країни. Повертаючись до першопричини ініціювання такого проекту потрібно розуміти стан водних об’єктів та усвідомлювати важливість відновлення річок саме у цей час – коли наслідки зміни клімату, підсилені впливом війни, вже спостерігаються у нашому повсякденному житті.
 
Під ревіталізацією річок розуміють відновлення водотоків або ж певних їхніх ділянок до їхнього первинного природного стану, а саме відновлення природного русла річки шляхом ліквідації несанкціонованих перешкод, розчищення русел від замулення з метою покращення гідробіологічного режиму та оздоровлення річки.
 
На території Львівської області громадською організацією «Центр Демократичного Розвитку Молоді «Синергія» планується реалізація пілотного проєкту з ревіталізації малої річки Красносілка в межах Червоноградського району Львівської області. Термін реалізації проекту дуже короткий – 3 місяці. Але проектна команда разом з зацікавленими сторонами від Львівщини має амбіційні плани отримати максимум результатів для подальшої роботи з відновлення екосистеми малої річки.
 
Працівники БУВР Західного Бугу та Сяну спільно з органами місцевого самоврядування та експертами неодноразово проводили огляд річки Красносілка для вивчення локальних проблемних питань і подальшого напрацювання пропозицій щодо їх вирішення.
 
В рамках проєкту «Відновлення екосистеми малої річки – шлях до перспективного розвитку громади та добробуту місцевого населення» планується провести обстеження басейну річки Красносілка на території трьох громад Львівської області, визначити можливі природоорієнтовані заходи та природоорієнтовані рішення для адаптації до зміни клімату, які доцільно включити у стратегічні документи ОТГ, на території яких розташований басейн річки Красносілка.
 
Метою даного проєкту є сприяння місцевим громадам Львівщини у впровадженні природоорієнтованих рішень у басейні річки Красносілка для адаптації до зміни клімату у лісовому, водному та аграрному секторах.
 
Ціль даного проєкту – сприяти органам місцевої влади у партнерстві з відповідними державними органами прийняттю комплексних рішень щодо впровадження природоорієнтованих рішень в басейні річки Красносілка, а також підвищення стійкості території в басейні річки Красносілка до зміни клімату та сталому розвитку Львівщини. Реалізація даного проєкту буде сприяти відновленню вільної течії річки Красносілки та гідроекологічних процесів у ній; відтворенню природної форми русла та його меандрування, відновленню заплави та водно-болотних угідь, впорядкування джерел, збільшення водності річки та екологічному оздоровленню всієї водної екосистеми, а також розвитку потенціалу для збільшення об’єктів природньо-заповідного фонду.
 
Даний проект реалізується  за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні в межах Програми малих грантів Проєкту «INSURE» від ГС «WWF-Україна». Проєкт INSURE має на меті розвинути знання та спроможність відповідних державних органів та широких кіл зацікавлених сторін в Україні, зокрема організацій громадянського суспільства, ініціювати політичну підтримку впровадження природоорієнтованих рішень і, завдяки цьому, підвищити стійкість країни до зміни клімату.