Ірина Овчаренко: «Водогосподарська галузь за енергоефективне партнерство»

опубліковано 27.04.2018 16:44

Під час участі у IV Форумі енергоефективного партнерства’18 «ЕСКО: Успіхи та перспективи. Нові механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад» Голова Держводагентства Ірина Овчаренко зазначила, що водогосподарська галузь технологічно є дуже енергоємною. З 2000 насосних станцій в активній експлуатації їх понад 1000 і споживають вони значні обсяги електроенергії. Так, у 2017 році організаціями Агентства використано майже 700 млн. кіловат-годин, а у грошових показниках – це витрати на 1 млрд. гривень. Переважна частина обладнання насосних станцій вже відпрацювала граничні експлуатаційні терміни, та відповідно має низьку енергоефективність. І зрозуміло, що на сьогодні у галузі є нагальна необхідність заміни більшості насосно-силового обладнання.
І цей сучасний та перспективний механізм «енергосервісного договору» є цікавим та перспективним для нашої галузі. Адже він дозволяє впроваджувати дієві енергозберігаючі заходи, оновлювати основне обладнання насосних станцій, та, як наслідок, гарантує значну економію бюджетних коштів на оплату електроенергії у наступні періоди.
Що конкретно ми вже зробили: за результатами енергоаудитів було відібрано 4 об’єкти у Херсонській області для впровадження пілотних проектів з енергосервісу. Загальна вартість модернізації 33,4 млн. гривень. У лютому 2018 року щодо цих об’єктів було оголошено початок процедури закупівлі енергосервісу за системою ProZorro, 18-19 квітня успішно пройшли аукціони. Найближчим часом плануємо укласти перші енергосервісні договори.
На завершення Ірина Овчаренко, зазначила: «У тісній співпраці з Держенергоефективності та провідними вітчизняними ЕСКО-компаніями із значною долею впевненості, сподіваємося, що окреслені переваги енергосервісу найближчим часом дійсно підтвердяться на практиці».
У свою чергу учасники Форуму висловили слова вдячності Голові Держводагентства, як очільниці першого центрального органу виконавчої влади, що предметно та змістовно зайнявся питаннями енергозбереження та продемонстрував яскравий приклад дієвого партнерства.