Імплементація законодавства ЄС в Україні: управління водними ресурсами за європейським зразком

опубліковано 26.01.2023 16:12

Заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак у складі української делегації взяв участь у восьмому засіданні Кластера 3 Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС.
 
Учасники заходу обговорили ключові здобутки в імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сферах енергетики, транспорту, захисту навколишнього природного середовища та зміни клімату тощо.
 
Зокрема, у сфері якості води та управління водними ресурсами впровадження законодавства ЄС для України відбувається в рамках 6 директив. Для Держводагентства першочерговим є впровадження Водної Рамкової Директиви та Паводкової Директиви.
 
В Україні вже проведена робота щодо впровадження положень Водної Рамкової Директиви в норми законодавства. Внесені відповідні зміни у Водний Кодекс України. З метою імплементації права ЄС в Україні впроваджено систему інтегрованого управління за басейновим принципом, а також забезпечено формування басейнових рад.
 
Триває процес підготовки планів управління річковими басейнами відповідно до Порядку розроблення плану управління річковим басейном, затвердженого Урядом України. Наразі підготовлені проєкти 9 ПУРБ (басейни Дніпра, Дністра, Дону, Дунаю, Вісли, Південного Бугу та річок Причорномор’я, Приазов’я та Криму). У поточному році підготовлені проєкти ПУРБ будуть доповнені програмою заходів для досягнення «доброго» стану вод та оприлюднені для громадськості.
 
Окрім того, запроваджено діагностичний моніторинг вод у всіх річкових басейнах України, проведено скринінг забруднюючих речовин у найбільших річкових басейнах – Дніпра, Дністра та Дону, створено сучасні регіональні лабораторії для моніторингу вод.
 
Насамкінець варто зазначити, що Держводагентство активно співпрацює з європейськими експертами у рамках реалізації міжнародних проєктів. Наразі триває реалізація проєкту ЄС EU4Environment: Water and Data – підтримка в частині підготовки ПУРБ Дніпра.