Ігор Гопчак до Всесвітнього дня води: Навіть незначні корисні дії кожної людини відіграють важливу роль у вирішенні проблем водних ресурсів

опубліковано 21.03.2023 16:56

 
Процес зміни клімату та екологічний стан водних ресурсів нерозривно пов’язані між собою. Вода є нашим найдорожчим ресурсом, що потребує відповідального та раціонального використання, адже від кожного з нас залежить, яку воду ми споживаємо.
 
На цьому наголосив заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак під час регіональної науково-практичної конференції до Всесвітнього дня водних ресурсів, організованої Дніпровським державним аграрно-економічним університетом спільно з регіональним офісом водних ресурсів у Дніпропетровській області.
 
Високий температурний режим повітря та недостатня кількість опадів стають причиною обміління водойм, часткового пересихання малих річок та пониження рівнів ґрунтових вод.
 
Саме раціональне використання водних ресурсів може зменшити негативні наслідки змін клімату.
 
«Кожна людина може обрати для себе шляхи вирішення проблем у сфері водокористування, які здатна забезпечити на своєму індивідуальному рівні. І навіть незначні дії щодо раціонального використання води, якими б вони не були, допоможуть у вирішенні водної кризи», – зазначив Ігор Гопчак.
 
Окрім того, новою глобальною загрозою є війна рф проти України, яка також має негативний вплив на зміну клімату, збільшує викиди парникових газів та сприяє підвищенню рівня глобальної температури. Адже основні джерела викидів парникових газів в умовах війни – пожежі внаслідок бойових дій, використання паливно-мастильних матеріалів, детонація боєприпасів тощо.
 
Уряд України уже підготував амбітний План відновлення України, побудований на принципах «зеленої відбудови», «відновлення чистого та захищеного довкілля» та «відтворення та невиснажливого використання водних ресурсів». Саме плани управління річковими басейнами і є планами відновлення для річкових басейнів.
 
Нагадаємо, цьогорічна тематика Всесвітнього дня води: «Прискорення змін». День води – 2023 проходить під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» та спрямований на вирішення проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.