Голова Держводагентства: військова агресія рф в Україні є глобальною загрозою впровадженню політики сталого природокористування

опубліковано 14.11.2022 15:15

Військова агресія рф в Україні несе глобальну загрозу впровадженню політики сталого природокористування, спрямованої  на попередження зміни клімату та забезпечення продовольчої безпеки у світі.

На цьому акцентував Голова Держводагентства Олексій Кузьменков під час панельної дискусії в українському павільйоні на COP27 — 27-ма Конференція Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату, яка триває в Шарм-ель-Шейху.

«Зараз весь цивілізований світ об’єднаний у підтримці України у збройній агресії рф і дуже символічно, що ми сьогодні об’єднані саме в українському павільйоні, щоб проговорити можливі варіанти запобігання загрозам зміни клімату», – зазначив Олексій Кузьменков.

У контексті зміни клімату ризики наявності води достатньої кількості та належної якості щорічно зростають, адже вода є частиною продовольчих систем та важливим фактором для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

За словами доповідача, в Україні ці ризики значно підвищуються через військову агресію росії. Військова техніка, що потрапляє до водойм на територіях військових дій, та її окислення є джерелом хімічного забруднення пролонгованої дії. Важкі метали, нафтопродукти, токсичні та небезпечні сполуки забруднюють воду внаслідок вибухів, ракетних ударів та аварій на нафтопереробних заводах.

За даними моніторингу фіксується перевищення концентрацій ртуті, міді, цинку, марганцю. На деокупованих територіях та тих, що зазнали впливу бойових дій відмічається зростання органічного та біогенного забруднення.

Об’єкти критичної та енергетичної інфраструктури щодня під атакою ворожих дронів та ракет.

Завдана шкода сектору водопостачання і водовідведення становить 1,3 млрд. доларів.

В умовах війни зазнають руйнувань і гідротехнічні об’єкти. За 8 місяців війни близько 500 об’єктів водогосподарської інфраструктури зазнали руйнувань.

Станом на 1 червня 2022 року завдана шкода в секторі зрошення, дренажу та управління водними ресурсами кількох областей оцінюються в 154,4 мільйонів доларів США, включно з пошкодженнями дамб, зрошувальних каналів, насипів, будівель та відомчих приміщень.

Світовий банк оцінив відновлення систем зрошення, дренажу та гідротехнічних споруд у 7,71 млрд. доларів на 10 років.

Дії окупантів безжально впливають на зрошення та світову продовольчу безпеку:

  • 85 % площ зрошувальних земель опинились на окупованій території;
  • 34 % площ зрошувальних земель, що підконтрольні Україні, зазнали впливу військових дій.
  • 422 млн.м3, орієнтовно вартістю 792 тис. доларів/добу – втрати води через самовільний забір води з Північно-Кримського каналу

Росією захоплено два найбільші канали – Каховський магістральний та Північно-Кримський, що забезпечували полив на 55 % зрошувальних землях.

Але Україна бореться і перемагає. Уряд підготував амбітний План повоєнного відновлення України.

Ключові принципи: «зелена відбудова», «відновлення чистого та захищеного довкілля», «відтворення та невиснажливого використання водних ресурсів».

Залучення іноземних інвестицій дасть можливість Україні не лише вийти на довоєнний рівень виробництва аграрної продукції, а й у рази посилити експортний потенціал України у світі.