Держводагентством узгоджено режими роботи дніпровських та дністровських водосховищ на лютий 2017 року

опубліковано 30.01.2017 17:15

30 січня 2017 року у Держводагентстві відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на лютий 2017 року, участь у якому взяли представники Держводагентства, Мінприроди, Мінагрополітики, Мінрегіону, ДСНС, Держрибагентства, Укргідрометцентру, ДП НЕК «Укренерго», ДП «Енергоринок», ДП «Укрводшлях», ПАТ «Укргідроенерго», Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ, Дніпровського та Дністровсько-Прутського басейнових управлінь водних ресурсів.
Під час засідання було заслухано інформацію Укргідрометцентру щодо прогнозу водності в басейнах Дніпра та Дністра у лютому 2017 року, а також пропозиції учасників комісії щодо режиму роботи дніпровських та дністровських водосховищ у лютому 2017 року.
За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у лютому 2017 року очікується в середньому 960 м3/с, або 107 % від норми (норма лютого - 897 м3/с).
Протягом січня каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 30 січня його вільний об’єм складає 6573,2 млн. куб. м.
Виходячи з гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки на Дніпрі, гідрологічного прогнозу на лютий, розрахунків АСУБ-Дніпро та з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, комісією узгоджено оптимальний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у лютому 2017 року.
Зокрема, по Київському водосховищу ГЕС працює на притокових витратах та за рахунок поступового спрацювання водосховища. Рівень води у водосховищі станом на 1 березня має бути у межах 102,10-102,00 м БС. Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва не більше ніж 0,8 метра.
По Канівському водосховищу ГЕС працює на притокових витратах. Рівень води у верхньому б’єфі водосховища станом на 1 березня має бути у межах 91,45-91,35 м БС.
По Кременчуцькому водосховищу ГЕС працює за рахунок спрацювання. Рівень води у водосховищі станом на 1 березня має бути у межах 78,30-78,20 м БС.
По Дніпродзержинському водосховищу ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с відповідно до санітарних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі витримується в межах 64,00-63,50 м БС.
По Дніпровському водосховищу ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі, викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).
По Каховському водосховищу ГЕС працює на притокових витратах та за рахунок поступового спрацювання. Станом на 1 березня рівень води у водосховищі має бути в межах 15,40-15,30 м БС.
У разі зміни об’ємів стоку Дніпра (нижче або вище прогнозованого) або погіршення якості води на каскаді водосховищ оперативній робочій групі Міжвідомчої комісії розглянути необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду.
За інформацією Укргідрометцентру, водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища у лютому очікується в межах 90-150 м3/с, або 53% від норми (норма лютого - 225 м3/с).
Враховуючи прогноз Укргідрометцентру, гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку в басейні Дністра, комісією запропоновано для забезпечення водоспоживачів на нижче розташованій ділянці Дністра здійснювати рівномірний попуск у нижній б¢єф витратами не менше ніж 110 м3/с. Режим пропуску паводків встановлюється у робочому порядку в кожному окремому випадку.