Черговий крок до досягнення «доброго» стану вод

опубліковано 02.12.2021 08:41

Учора, 1 грудня, відбувся семінар із підготовки ключових розділів Планів управління річковими басейнами (ПУРБ).
 
У рамках проєкту «Підтримка планування управління водними ресурсами на сході України», що впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні у партнерстві з Державним агентством водних ресурсів України, розроблено пропозиції заходів для покращення стану району річкового басейну Дону.
 
Програма заходів є більш змістовною та трудоємною частиною ПУРБ і містить перелік заходів, спрямованих на вирішення головних водно-екологічних проблем річкового басейну.
 
Експертами проєкту підготовлено та представлено методичні рекомендації щодо формування програми заходів ПУРБ на прикладі басейну Дону.
 
Першочерговими кроками для «старту» визначено:
 
  • формування головних водно-екологічних проблем на основі основних антропогенних впливів на стан вод;
  • визначення переліку екологічних цілей та винятків з урахуванням вимог Водної Рамкової Директиви ЄС;
  • огляд виконання програм або заходів, включаючи шляхи досягнення визначених цілей;
  • перелік програм (планів) для району річкового басейну чи суббасейну.
 
Наразі, сформовано короткий та довгий переліки заходів для басейну Дону, що стане основою для першого проекту ПУРД Дону.
 
На завершення учасники заходу наголосили, що лише в синергії експертів, водників, місцевих органів влади та громадськості можна досягнути найбільш ефективних та реалістичних програм заходів, головною метою яких є досягнення «доброго» стану вод.
 
Нагадаємо, що підготовка планів управління річковими басейнами є зобов’язанням України в частині виконання Угоди про асоціацію з ЄС та здійснюється відповідно до планів-графіків процесу розроблення проєктів планів управління річковими басейнами, затверджених наказом Міндовкілля від 27.11.2020 № 313 (зі змінами внесеними наказом Міндовкілля від 15.11.2021 № 752).