17 засідання Українсько-Словацької комісії з питань прикордонних вод: обмін інформацією, спільні інтереси, проєкти у водному секторі та їх реалізація

опубліковано 25.06.2019 13:59

 

 

25-27 червня працюватиме Українсько-Словацька комісія з питань прикордонних вод. Захід проходить у м. Вилкове, яке ще називають «Українською Венецією».

Сьогодні, 25 червня 2019 року, Уповноважені Урядів України та Словацької Республіки з водних питань, Ірина Овчаренко та Владімір Новак, обговорили окремі пункти порядку денного і по кожному з них узгодили відповідні рішення.

Так, водники обох країн інформували про виконання 16 Протоколу попереднього засідання Комісії, узгодили питання співпраці у сфері гідрометеорології, охорони якості прикордонних вод та організації протипаводкового захисту в басейнах річок Уж та Латориця тощо. Крім того, визначилися із подальшим планом роботи Комісії на 2019-2020 рік.

Варто зазначити, що представники водних сфер України та Словаччини обговорили впровадження спільного проєкту у водному секторі FloodUZH, до підписання якого готуються Сторони, та домовилися про пошук джерел фінансування щодо реалізації подальших спільних проєктів, які представляють взаємний інтерес для Словацької та Української Сторін, зокрема щодо протипаводкового захисту населення та територій, управління і моніторингу водних ресурсів.

Ірина Овчаренко констатувала, що українські та словацькі водники під час паводків та після їх проходження оперативно обмінюються гідрометеорологічною інформацією, і вчасно вживають заходи щодо запобігання негативному впливу паводкових та повеневих вод на прикордонних територіях.

«Для Української Сторони є важливим транскордонна співпраця із Словацькою Республікою, подальше ефективне виконання протипаводкових заходів на територіях спільного інтересу та взаємний обмін необхідною гідрометеорологічною інформацією. Тому що вчасні та скоординовані дії водників обох країн – це безпека населення, мінімізація збитків від дії паводків та повені і вчасне запобігання надзвичайним ситуаціям», - зазначила Ірина Овчаренко, акцентуючи увагу присутніх на аспектах співпраці українських та словацьких водних сфер.