Короткий огляд поточної водної ситуації в річкових басейнах станом на 30.01.2023

опубліковано 30.01.2023 16:00

Мінлива погода у січні зі зміною періодів похолодання та відлиги на фоні підвищеної водності на річках північних та західних областей зумовили формування зимового тало-дощового паводка.
 
Різке потепління після морозів спричинило льодохід на річках, що супроводжувався заторами та зажорами льоду, які провокували стрімкі підвищення рівнів води.
 
На річках Карпатського регіону пройшло декілька хвиль тало-дощових паводків, що призвели до затоплень та підтоплень на Закарпатті.
 
Район басейну річки Дніпро:
 
На Верхньому Дніпрі біля Неданчичів зберігається перевищення відмітки затоплення житлових будинків ряду сіл у Чернігівському районі Чернігівської області; утримується затоплення заплави на ділянці Десни Новгород-Сіверський – Розльоти із порушенням транспортного сполучення у Чернігівському, Новгород-Сіверському, Корюківському районах Чернігівської області.
 
Зберігається затоплення заплав річок Снов (пост Сновськ), Прип'ять (Річиця, Люб'язь), Вижівка (Руда, Стара Вижівка), Турія (Ягідне), Стохід (Любешів), Стир (Колки, Млинок), Інгулець (Олександро-Степанівка) та утримується перевищення небезпечної відмітки початкового переливу води через автодороги місцевого значення (с.В.Дирчин-с.М.Дирчин) у Корюківському районі Чернігівської області та початкового затоплення присадибних дiлянок та сiльськогосподарських угiдь в прирiчкових селах Камiнь-Каширського та Ковельського районiв Волинської області.
 
31січня – 2 лютого на ділянці Десни Новгород-Сіверський-Макошине (Новгород-Сіверський, Корюківський і Чернігівський райони Чернігівської області) відбуватиметься подальше відновлення і посилення льодових явищ, можливі різкі коливання рівнів води до 0,1-0,2 м за добу та утримання і збільшення затоплення заплави та порушення транспортного сполучення з населеними пунктами вздовж Десни; на притоці Десни р. Снов утримуватиметься  перевищення небезпечної відмітки переливу води через автодорогу місцевого значення у Корюківському районі Чернігівської області (ІІ рівень небезпеки - помаранчевий).
 
31 січня – 2 лютого на ділянці Верхнього Дніпра в межах України (Чернігівський район Чернігівської області) утримуватиметься значне затоплення заплави, порушення транспортного сполучення з окремими прирічковими селами вздовж Верхнього Дніпра та затоплення житлових будинків ряду сіл у Чернігівському районі Чернігівської області (ІІІ рівень небезпеки - червоний).
 
У межах захисного масиву м.Ржищів в Обухівському районі (Київська область), станом на 30.01 підтоплено 55 присадибних ділянок та 50 погребів.
 
У зв’язку з підвищеною водністю на річках, утримується підтоплення в межах Волинської області: в Камінь-Каширському районі -  4130 га, Ковельському районі – 4081, у Володимирському районі – 6 га. Загалом по області – 8217 га с/г угідь.
 
Район басейну річки Вісла:
 
У с. Завадів Яворівської територіальної громади Львівської області утримується підтоплення 4 присадибних ділянки водами р. Завадівка (притока р. Сян) у зв’язку з підвищенням рівнів води та захаращеністю русла річки.
 
26-28 сiчня на Захiдному Бузі та його притоках (Львiвська, Волинська області) очiкується продовження поступового пiдвищення рiвнiв води на 0,1-0,3 м над поточними рiвнями, мiсцями можливий вихiд води на заплаву та її  подальше затоплення (І рiвень небезпеки - жовтий).
 
Район басейну річки Дністер:
 
На території Комарнівської ОТГ Львівської області водами р. Верещиця підтоплено близько 150 га с/г угідь у межах Верещицької о/с.
 
Район басейну річки Дунай:
 
Станом на 29.01 у Берегівському районі Закарпатської області підтопленими залишаються сільгоспугіддя: с. Гать (Чорний мочар) – 110 га, с. Бадів – 70 га.