Короткий огляд поточної водної ситуації в річкових басейнах станом на 01.03.2023

опубліковано 01.03.2023 14:26

Наприкінці зими на території України була мінлива погода з чергуванням нічних морозів та денних «плюсових» температур.
 
Температурний режим та опади, що пройшли у вигляді снігу в Карпатському регіоні, дощі та мокрий сніг на решті території призвели до формування чергового паводка на річках басейну Тиси на Закарпатті, Дністра у Львівській та Івано-Франківській областях, Західного Бугу та Сяну у Львівській області.
 
На річках північних областей водність була значно вище норми. Загалом така висока водність, яка спостерігається зараз на Десні, Прип'яті та Верхньому Дніпрі, характерна для весняного періоду, коли проходить водопілля.
 
Район басейну річки Дніпро:
 
27 лютого завершилося формування другої хвилі тривалого (від 21 січня) тало-дощового паводку на Десні біля Чернігова, що супроводжувалось затопленням заплави нижче створа поста. На ділянці Десни Морівськ – Літки продовжується формування піків паводкової хвилі з подальшим незначним затопленням заплави у створі поста Морівськ. Утримується затоплення заплави на ділянці Десни смт Макошине – Морівськ та перевищення відміток порушення транспортного сполучення у Корюківському районах Чернігівської області.
 
На Верхньому Дніпрі (в межах країни) внаслідок заторно-зажорних явищ рівень води продовжував знижуватись з утриманням води на заплаві та перевищенням відмітки порушення транспортного сполучення і часткового затоплення окремих населених пунктів у Чернігівській області.
 
У межах захисного масиву м. Ржищів  Обухівського району Київської області, станом на 01.03 підтоплено 10 присадибних ділянок та 5 погребів.
 
У зв’язку з підвищеною водністю на річках Волинської області, утримується підтоплення: в Камінь-Каширському районі -  4020 га, Ковельському районі – 3012 га. Загалом площа зменшилася та становить 7032 га с/г угідь.
 
28 лютого – 2 березня на ділянці Верхнього Дніпра (в межах країни) та на ділянці Десни Макошине – Морівськ утримуватиметься затоплення заплави, порушення транспортного сполучення з окремими прирічковими селами у Корюківському. Чернігівському районах та часткове затоплення окремих населених пунктів у Чернігівській області (ІІ рівень небезпеки – помаранчевий).
 
Район басейну річки Вісла:
 
На річках басейну Західного Бугу спостерігається вихід води на заплаву на р. Західний Буг – м. Кам’янка-Бузька та на понижених ділянках на р. Західний Буг – м. Буськ без негативних наслідків.
 
В с. Завадів Яворівської територіальної громади Львівської області станом на 01.03 водами р. Завадівка (притока р. Сян) у зв’язку з підвищенням рівнів води та захаращеністю русла річки підтоплено 5 присадибних ділянок.
 
Район басейну річки Дністер:
 
У зв’язку з добіганням води по руслу тривав підйом рівнів води на ділянці Дністра Галич-Заліщики.
 
У зв’язку з проходженням паводка, на території Комарнівської ОТГ Львівської області водами р. Верещиця підтоплено близько 225 га с/г угідь у межах Верещицької о/с.