Держводагентство вперше може обмежити права водокористувачів

опубліковано 03.03.2020 08:31

Причиною цьому є аномальні осінь та зима 2019-2020 років.
Зазначимо, що вперше за 120 років Україна опинилася у ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у використанні води.
Для цього у Держводагентства є усі законодавчі підстави.
Так, стаття 45 Водного кодексу України каже, що у разі настання маловоддя, права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування в тому числі скиди води через греблі ГЕС.
Разом з тим акцентуємо увагу, що у разі вживання таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців.
За інформацією Укргідрометцентру, сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність.
Відповідно цього року на українських річках весняне водопілля буде відсутнє.
Крім того, зауважимо, що маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків.
Сьогодні Міжвідомча комісія по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ у контексті таких несприятливих умов та вираженого маловоддя узгоджувала відповідні режими роботи водосховищ у березні 2020 року.
Разом з тим, учасниками заходу домовлено про надання Українським гідрометцентром до 2 числа кожного місяця інформації щодо настання маловоддя в основних річкових басейнах України. А у разі зміни обсягів стоку Дніпра або погіршення якості води у каскаді водосховищ, оперативна робоча група розглядатиме необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні.