Розпочалася промивка річки Інгулець

опубліковано 13.04.2018 16:52

13 квітня відбувся 30-й пуск води каналом Дніпро-Інгулець, який розпочав подачу дніпровської води до Карачунівського водосховища.
Промивка річки Інгулець відбувається відповідно до рішення Уряду, який доручив Держводагентству на підставі гідрологічного прогнозу щодо весняної повені у 2018 році в басейні відповідної річки вжити заходів щодо промивки русла і її екологічного оздоровлення (розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.01.2018 № 23-р).
Цього року каналом буде подано 105,5 млн. м3 води, з них за рахунок державного бюджету 15,0 млн. м3, та за договорами з гірничо-рудними підприємствами Кривбасу – 90,5 млн.м3.
Режим подачі води по каналу Дніпро-Інгулець, визначений Регламентом:
13 квітня – поступове наповнення каналу та доведення витрат на головній насосній станції до 11 м3/сек;
з 14 квітня по 2 серпня – подача 11 м3/сек.
Детальніше:
Промивка річки Інгулець дозволить поліпшити екологічний стан її русла у чотирьох областях України – Кіровоградській, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській, а також покращити якість води у Карачунівському водосховищі, яке є джерелом питного водопостачання частини міста Кривий Ріг та інших населених пунктів Криворізького та Широківського районів, за такими показниками як сульфати, сухий залишок, жорсткість та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи.
Для покращення екологічної ситуації у басейні, починаючи з 2011 року, Держводагентством здійснюється подача води каналом Дніпро-Інгулець у Карачунівське водосховище протягом усього вегетаційного періоду.