Оперативна інформація про гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку в Україні станом 9 квітня 2018 року

опубліковано 09.04.2018 13:42

Дніпровські водосховища працюють згідно зі встановленими режимами. Максимальні витрати води у створі м. Київ прогнозуються на третю декаду квітня.
На українській ділянці Дунаю протягом минулої доби рівні води знизилися на 1-3 см, лише по в/п Вилкове підвищився на 1 см.
Станом на 8 годину 9 квітня рівні води на водпостах становили (см, БС): Рені – 546 (небезпечний 570), Ізмаїл – 332 (небезпечний 352), Кілія – 177 (небезпечний 232), Вилкове – 88 (небезпечний 80).
Обстановка на Дністровському водосховищі станом на 9 квітня характеризувалася такими показниками: рівень – 120,64 м БС (НПР – 121,00 м БС), приплив - 523,00 куб.м/с, скид – 190,00 куб.м/с.
У Волинській області повеневими водами затоплено та підтоплено 3351 га с/г угідь та підтоплено 14 садиб. Крім того, у Ратнівському р-ні повеневими водами затоплено та підтоплено 960 га с/г угідь, у Маневицькому р-ні затоплено 100 м комунальної автодороги.
У Рівненській області підтоплено 1 господарська будівля у Дубровицькому районі, 5 господарських будівель у Володимирецькому районі та 175 га сільськогосподарських угідь у Рокитнівському районі.
Басейн Десни
У Чернігівській області на річках продовжується розвиток весняного водопілля.
На великих річках області добові підйоми рівнів склали: на р.Десна 4-23 см, р.Дніпро (Неданчичі) 8 см, на середніх річках (притоках Десни) - р.Снов (Сновськ) 4 см, р.Сейм (Мутин)      21 см. Спостерігається вихід води на заплаву: на р.Дніпро біля с.Дніпровське, р.Десна біля с.Камінь, м.Новгород-Сіверський, р.Снов біля м.Сновськ та на р.Удай біля м.Прилуки без негативних наслідків.
Спостерігається вихід води на пониженних ділянках заплави на малих річках: - р.Бреч біля с.П.Слобода Корюківського району, с.Шкробове, с.Михайловка Сновського району; - р.Убідь біля х.Ченчики, с.Сядрине с.Савинки Корюківського району та біля с.Кудрівка, Загребелля, с.Мале Устя Сосницького району; - р.Мена Менського району, р.Березівка біля с.Наумівка Корюківського району; - р.Смяч біля с.Півнівщина, с.Політрудня Городнянського району, р.Білоус біля с.Кошівка Чернігівського району; - р.Замглай біля с.Киселівка Чернігівського району; - р.Доч біля с.Ядути Борзнянського району.
На р.Чибриж (м.Городня) та річках Білоус, Стрижень (м.Чернігів) спостерігається повільний спад рівнів води. 
Внаслідок підвищення рівня води на 4 см за добу на р.Снов, між с.Великий і с.Малий Дирчин Городнянського району залишається перелив ґрунтової дороги довжиною 53 м.
У Сумській області підйом води спостерігається у річках Реть, Браток, Знобівка, Есмань, Шостка, Уличка. В Середино-Будському районі підтоплені автошляхи між селами Нововасилівка та Українське.
Басейн Дніпра
У Сумській області у басейні р. Ворскла підйом рівнів води по малих річках завершився. Малі річки: Хухра, Охтирка, Дернова, Пожня, Боромля, Ворсклиця вийшли на заплаву, підтоплено понижені ділянки. Рівень води в р.Ворскла (гідропост в с. Чернечина) продовжує підвищуватися, але не так інтенсивно, за добу лише на 5 Шлюз-регулятор на р.Ворскла біля с.Куземен відкритий.
Басейн р. Сула
На р.Сула продовжується підйом рівнів води. Підтоплені автодороги Пустовійтівка-Загребельне, а також часткове підтоплення садово-городніх ділянок.
Басейн Дунаю
Рівні води знизились  на українській частині Дунаю на 1-3 см.
Всі захисні гідротехнічні споруди вздовж р.Дунай працюють в напірному режимі. Шлюз Желявський працює в відкритому режимі, здійснюється наповнення водосховища Катлабух. Всі підрозділи Дунайського басейнового управління водних ресурсів працюють в режимі підвищеної готовності.
Аварійних ситуацій на гідротехнічних спорудах не зафіксовано.
У зв’язку з високими рівнями ґрунтових вод у Ренійському районі підтоплено 547 га. На зрошуваних землях Ізмаїльського району спостерігається підтоплення 151 га.
У Закарпатській області на річках спостерігається переважно спад рівнів води, на р.Латориця - м.Чоп утримається вода на заплаві міждамбового простору.
Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків - проводиться акумулювання та регулювання стоку.
Працюють 12 насосних станції Латорицької та Берегівської осушних систем.
Басейн Сіверського Дінця
У Харківській області ліквідовано підтоплення 50 м автодороги в с. Зауддя Чугуївського району (річка Уди права притока р.Сіверський Донець).
У Зміївському районі у м.Зміїв та с.Задонецьке залишається затопленою заплава р.Сіверський Донець без негативних наслідків.
У Донецької області в Лиманському районі, село Крива Лука на річці Сіверський Донець, підтоплений дерев’яний міст без негативних наслідків, рух транспорту тимчасово припинено, за добу рівень води не знизився.
У Луганській області Старобільському районі затоплено 6 мостів (с.Балакиріївка-192 см, с.Хворостянівка-292 см, с.Титарівка-262 см, с.Новоселівка-242 см, с.Проказино-212 см, с.Бутківка-162 см), в м.Старобільськ підтоплено вулиці Набережна, Лугова та Толбухіна поблизу р.Айдар.
У Новопсковському районі 4 мости (с.Осинове 215 см,с.Закотне-30 см, с.Лисогорівка-30 см, с.Танюшевка-110 см).
Обстановка на водогосподарських системах та комплексах гідротехнічних споруд контролюється водогосподарськими організаціями.
Координацію виконання заходів з протидії загрозам льодоходу, повені і паводків у 2018 році здійснює міжвідомчий оперативний штаб щодо пропуску повені і паводків, який функціонує в цілодобовому режимі у Держводагентстві.